quiche prikazna slika
Recepti

Zelenjavni quiche s tofujem


Quiche ali slana pita je francoska jed, ki je priljubljena po celem svetu. Običajno ga pripravljamo v okroglem pekaču za pite. Osnova je krhko testo z najrazličnejšimi nadevi: slana krema, meso, morski sadeži ali zelenjava. Quiche je po vrhu pogosto posut s koščki sira. Postrežemo ga kot samostojno toplo jed ali hladno večerjo. Zelenjavni Quiche je lahko tudi slastna priloga mesnim jedem.

Zelenjavni quiche vsebuje nadev na zelenjavni osnovi, namesto smetanovo-jajčne kreme pa sva uporabili tofu. Zanimiva in precej enostavna uporaba tofuja za tiste, ki (še) niste najbolj vešči priprave tofuja.

Zelenjavni quiche s tofujem

SESTAVINE:

Krhko testo:

  • 150 g riževe moke
  • 50 g moke iz neoluščenega prosa
  • 50 g drobtin
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • žlička soli
  • voda

Zelenjavni nadev:

  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • ½ rdeče paprike
  • ½ rumene paprike
  • 1 korenček
  • ½ bučke
  • šopek peteršilja

Tofujeva krema

  • kocka navadnega tofuja (250 g)
  • začimbe (kumina, kumin, začimbe za tofu, cimet)
  • sojina omaka
  • 2 jajci

PRIPRAVA:

1. Sestavine za krhko testo zmešamo v večji posodi. Združimo obe moki in drobtine. Maslo raztopimo, jajci z malo vode razžvrkljamo, dodamo sol in zamesimo testo, ki ga damo v hladilnik počivat za vsaj 15 minut.

2. V tem času pripravimo zelenjavni nadev. Čebulo popražimo, da “oveni” in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo na koščke narezano zelenjavo in vse skupaj rahlo podušimo.

Narezano zelenjavo podušimo v ponvi

3. Med tem, ko se zelenjava duši, pripravimo tofujevo kremo tako, da v sekljalniku sestavine zmiksamo do gladkega.

4. Testo razporedimo po okroglem pekaču za pite, ki smo predhodno na tanko namazali z maslom. Testo na več mestih preluknjamo in ga za 15 minut postavimo v pečico ogreto na 200 °C.

5. Testo vzamemo iz pečice. Preko razporedimo dušeno zelenjavo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem in prelijemo s tofujevo kremo. Po vrhu posujemo z nastrganim sirom ali parmezanom in pečemo še 25-30 minut.

Nasveti:

  • Zelenjavni Quiche s tofujem lahko uživamo kot samostojno jed, ali kot prilogo k mesnim jedem.
  • Namesto, v receptu navedenih mok in drobtin, uporabite katerokoli drugo moko. Te so bile v času nastajanja recepta ravno v naši shrambi, zato so se znašle v njem.
  • Drobtine lahko izpustite ali jih nadomestite z moko, saj je testo z njihovim dodatkom precej drobljiv.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.