Maroški tofu prikazna slika
Recepti

Maroški kuskus s pisano zelenjavo in tofujem

Maroška kuhinja je ena izmed najbolj raznolikih na svetu. Pestrost in raznolikost ji dajejo predvsem kombinacije živil in uporabljene začimbe. V spodjem receptu se prepletajo slano-sladko-kisli okusi, uporabljenih je veliko začimb in svežih zelišč, kar da jedi prav poseben okus.

Kuskus pripravimo zelo hitro, zato je še posebej uporaben za takrat, ko za kuhinjsko ustvarjanje nimamo na voljo veliko časa. Če si tofu in zelenjavo pripravimo vnaprej, lahko spodnji recept uporabite za hiter obrok, ki bo končan v manj kot 15 minutah. Idejo za hitro večerjo najdete med nasveti pod receptom spodaj.

Tofu po maroško
Kuskus s tofujem po maroško

SESTAVINE:

  • skodelica kuskusa
  • sveža zelenjava: korenček, paprika, bučke, česen, čebula,…
  • blok navadnega tofuja (200 g)
  • jušna osnova
  • pest rozin (sultana)
  • sok ½ limone ali limete
  • začimbe: kurkuma, kumin, cimet, koriander
  • svež koriander in meta

Marinada za tofu:

  • sojina omaka
  • olivno olje
  • mešanica začimb za tofu
  • žlica škroba ali moke
sestavine za tofu po maroško
Sestavine za maroški kuskus

PRIPRAVA:

1. V večji posodi zmešajte sestavine za marinado in ji dodajte na manjše kocke narezan tofu. Tofu marinirajte vsaj 30 minut.

2. Tofu razporedite po s peki papirjem obloženem pekaču in ga pecite 15 minut pri 200°C.

3. Zelenjavo narežite na manjše kocke ali tanjše trakove in jo na hitro prepražite.

4. V večjo posodi za solate zmešajte kuskus, rozine, začimbe, olivno olje in limonin sok. Prelijte z vrelo jušno osnovo. Za količino sledite navodilom na embalaži kuskusa. Posodo pokrite za 10 minut, da se kuskus napije tekočine.

5. Pečeno zelenjavo in tofu dodajte v posodo s kuskusom in vse skupaj premešajte.

6. Za konec nasekljajte sveža zelišča in jih potresite po vrhu kuskusa.

7. Postrezite. Dober tek!

NASVETI:

  • Tofu lahko v marinadi pustite v hladilniku čez noč, ali pa ga pričnete marinirati že zjutraj. Ko se lačni vrnete domov, je tako že pripravljen, da ga hitro in enostavno popečete kar v ponvi.
  • Če nimate jušne osnove, jo lahko pripravite tudi tako, da v vrelo vodo dodate jušno kocko (mesno ali zelenjavno).
  • Namesto jušne osnove lahko kuskus prelijete kar z vrelo vodo (sledite navodilom na embalaži).
  • Moko ali škrob dodamo tofuju zato, da dobi hrustljavo skorjico. Če želite bolj sočne kockice tofuja, moko izpustite.
  • Zelenjavo lahko spečete tudi v pečici, skupaj s tofujem.
  • Za pripravo hitrega obroka lahko kuskus pripravite tudi kot solato. Kuskus ohladite in mu dodajte surovo ali popečeno zelenjavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.