Dimljen tofu prikazna slika
Recepti

Dimljen tofu

Tofu je nefermentiran izdelek iz soje. Ker je dober rastlinski vir beljakovin, ga pogosto najdemo na krožniku vegetarijancev in veganov. Če tofuja še niste poizkusili, naj vam povem, da nima posebnega okusa, zato je za njegovo pripravo, če želite, da vaša prva izkušnja s tofujem ne postane tudi vaša zadnja, potrebno upoštevati nekaj pravil.

K sreči so danes v trgovinah na voljo številne različice tofuja z dodatki različnih začimb, zelišč, oreščkov in zelenjave, kar vam bo olajšalo pripravo jedi, saj ga ne boste potrebovali marinirati. Ena izmed za pripravo manj zahtevnih vrst tofuja je tudi dimljen tofu.

Za vas sva pripravili recept z dimljenim tofujem, krompirjem in zelenjavo. Recept sicer vsebuje BBQ marinado, ki pa jo lahko mirno izpustite in tofu enostavno popečete v ponvi.

sestavine za dimljen tofu z zelenjavo
Sestavine

SESTAVINE:

  • dimljen tofu (200 g)
  • mladi krompiček
  • ½ čebule
  • strok česna
  • ½ rdeče paprike
  • ½ rumene paprike
  • ½ zelene paprike

Tofu BBQ omaka

  • žlička gorčice
  • žlička paradižnikovega koncentrata
  • sol in poper
  • česen v prahu
  • žlička medu
  • sladka paprika v prahu
  • 2 žlički sojine smetane
  • 2 žlički olivnega olja
  • 1 ½ žlice koruzne moke

PRIPRAVA:

sestavine za dimljen tofu
Priprava sestavin

1. Na krhlje narezan mladi krompirček in zelenjavo zložimo v večji pekač, ju pokapamo z olivnim oljem, posolimo in po želji potresemo z začimbami.

2. Dimljen tofu narežemo na kocke (1 cm x 1 cm) in mu dodamo sestavine za tofujevo BBQ marinado. Vse skupaj dobro premešamo, da se omaka oprime tofuja. 

3. Mariniran tofu stresemo v manjši pekač in ga istočasno s krompirjem in zelenjavo pečemo približno 45 minut pri temperaturi 180-200 °C.

Nasveti:

  • Začimbe, ki jih uporabite za krompirček z zelenjavo, so lahko sveže ali posušene, lahko uporabite že vnaprej pripravljene mešanice za pečen krompir, ali pa mešanico pripravite sami.
  • Za mešanje kock tofuja z marinado priporočam uporabo posode s pokrovom, ki dobro tesni. Vse sestavine damo v posodo, jo zapremo s pokrovom in jih dobro pretresemo.
  • Zaradi moke so pečeni koščki tofuja bolj hrustljavi, vendar lahko marinado pripravite tudi brez moke. Tako se bo še bolj oprijela koščkov tofuja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.