featured image
Blog,  Recepti

Čičičoka

ČIČIČOKA je sladek namaz iz čičerike, čokolade in lešnikov. Namaz je brez dodanega sladkorja, vsebuje vlaknine in višji delež beljakovin kot slavna Nutella in podobni čokoladni namazi.

Čičičoka je naravno brez glutena in laktoze, in pozor, vegani, da, tudi veganska!

Slajena je z eritrolom, sladkornim alkoholom, ki je za razliko od sladkorja skoraj brez kalorij. Eritrol ne vpliva na nihanje krvnega sladkorja in ne povzroča zobne gnilobe. Čičičoka je zato odličen čokoladno-lešnikov namaz za vse tiste, ki si želite zmanjšati vnos sladkorja in kalorij.

Čičičoka namaz
Čičičoka

SESTAVINE:

  • 125 g   kuhane čičerike
  • 40 g    temne čokolade
  • 80 g    praženih mletih lešnikov
  • 30 g    kakava v prahu
  • 50 g    eritrola
  • 1 dcl    kokosovega mleka

PRIPRAVA:

1️⃣ Čičeriko čez noč namočimo

Vodo, v kateri se je čez noč namakala čičerika, pred kuhanjem odlijemo in dodamo svežo. Čičeriko nato približno eno uro, oziroma dokler ni kuhana (mehka), kuhamo na zmernem ognju.

Ko je kuhana, čičeriko odcedimo in tekočino prihranimo.

suha čičerika
Suha čičerika

Nasvet: Uporabimo lahko tudi čičeriko iz konzerve.

2️⃣ Čičeriko zmešamo v gladek pire

S paličnim mešalnikom čičeriko z nekaj tekočine, v kateri se je kuhala, zmešamo v gladek pire.

Čičerika pire
Čičerikin pire

Nasvet: Čičičoko lahko pripravimo kar v kozarcu, v katerem jo bomo hranili, in se tako izognemo nepotrebnemu neredu. V tem primeru naj bo kozarec dovolj velik in z dovolj širokim vratom, da boste lahko vanj vstavili palični mešalnik in na koncu vse sestavine res dobro premešali.

3️⃣ Stopimo čokolado

V kozarec, v katerem bomo pripravili čičičoko, nalomimo čokolado, dodamo kakav in sladilo, ter ga postavimo v posodo z vodo. Vse skupaj segrevamo na zmernem ognju, da se čokolada in kakav stopita.

Čokolada in eritrol
V kozarec nalomimo čokolado

Če je zmes pregosta, lahko po malem dodajamo kokosovo mleko ali tekočino, ki smo jo prihranili pri kuhanju čičerike.

Topljene sestavine
Čokolado, kakav in sladilo stopimo v gladko zmes

Nasvet: Namesto kokosovega mleka lahko uporabite katerikoli drug rastlinski napitek ali kravje mleko.

4️⃣ Združimo vse sestavine

Stopljeni čokoladni mešanici dodamo čičerikin pire in pražene mlete lešnike. Sestavine s paličnim mešalnikom mešamo toliko časa, da nastane gladka homogena zmes.

Po potrebi dodajamo tekočino (mleko ali vodo, v kateri se je kuhala čičerika).

Končana čičičoka
Sestavine zmešamo v gladko zmes

5️⃣ Čičičoko pojemo ?

Ko dobimo želeno teksturo, je namaz pripravljen.

Čičičoko lahko uporabite kot namaz za kruh ali palačinke, jo dodate v druge sladice, ali pa si jo privoščite brez vsega, kar “na žlico”.

Namaz v dobro zaprti posodi/kozarcu do nekaj dni hranite v hladilniku, saj ne vsebuje konzervansov.

DOBER TEK!

PRIMERJALNA TABELA PREHRANSKIH VREDNOSTI:

Povprečna hranilna vrednost na 100g:ČIČIČOKA*NUTELLA
Energijska vrednost (kJ/kcal):1635,9 / 3912252 / 539
Maščobe (g):
od tega nasičene maščobne kisline (g):
29,9
5,5
30,9
10,6
Ogljikovi hidrati (g):
od tega sladkorji (g):
18,4
1,6
57,5
56,3
Prehranske vlaknine (g):6,3
Beljakovine (g):9,96,3
Sol (g):0,3180,107

* Povprečna hranilna vrednost čičičoke se razlikuje glede na uporabljene sestavine.
Zgornji izračun je narejen za sestavine: Čičerika, brez konzervansov, Natureta; Dorina temna čokolada brez dodanega sladkorja (slajeno s STEVIO), Kraš; Mleti lešniki, Spar; Kakav v prahu, Kraš; Erythrit, Happy Harvest (Hofer); Coconut milk, AROY-D.
Vir podatkov za Nutello: https://www.nutella.com/hr/sl/hranilne-vrednosti/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.